Margareta Sjödin

Margareta Sjödin föddes i Härnösand den 15 mars 1942. Hon upptäcktes snart av Lars Ekborg och anställdes av Povel Ramel för Knäpp Upp. Hennes paradroll var som dum blondin i TV-programmet Partaj från 1968-69. – Det var faktiskt bara en roll jag spelade, som hon säger.

Margareta var verksam inom teater, TV och film ett antal år, en del av filmerna hon medverkade i var inspirerade av den nya franska vågen. Hon har också lånat ut sin röst i de svenska versionerna av några klassiska Disneyfilmer, den mest kända är den kloka kattmamman Duchess i Aristocats. Därefter flyttade hon med sin familj till Kalifornien i USA.

De senaste decennierna har Margareta ägnat all sin tid åt att uttrycka sig i måleri och skulptur. Hon har haft utställningar världen över, bland annat i Argentina, Mexico, USA och Kina. Hon har tilldelats priser som Eliason Award som ambassadör för Sverige och svensk kultur i USA och Mayor's Certificate of Appreciation (Tom Bradley), Los Angeles, CA. Hon blev tidigt utsedd som ambassadör och förmedlare av kinesisk konst av Shanghais Universitet, Advisor, Shanghai Jiao Tong University Alumni Association, China.

Margareta Sjödin är idag åter bosatt i Sverige där hon, där hon fortsätter utöva sitt konstnärskap.